Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı ve 23.Dönem Hatay Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Öztürk, Samsun'da yaşanan sel olayları ile ilgili "Yağmur suyu hasadı yapılmayan şehirlerde sel felaketi her zaman olur" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı ve 23.Dönem Hatay Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Öztürk, Samsun'da kayıkla iş yerlerine gitmeye çalışan Gülsan Sanayi esnafının videosunu sosyal medya sayfasında paylaşarak, uyarılarda bulundu.SEL FELAKETİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜNEski Müsteşar ve eski Milletvekili Prof.Dr. Öztürk, sağanak yağmurlarda sel ve taşkınların önüne geçmek için yağmur hasadı ve yağmur bahçelerinin yapılması gerektiğini belirterek, "Çatılarda, yollarda ve meydanlarda yağmur suyu hasadı yapılmadığı, derelerin binalar, caddeler ve sokaklarla kapatıldığı, şehirleşmenin betonlaşmadan ve asfaltlaşmadan ibaret olarak görüldüğü yerlerde yağmur suyu göle dönüşür ve hasarı büyük olur. Yağmur suyu hasadı yapılarak yağmur suyunun toprakla buluşması, yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarını beslemesi ve sel felaketinin önlenmesi mümkün" dedi.AĞAÇLANDIRMA ŞART
Yağmur suyu hasadı yapılmayan şehirlerde her zaman sel felaketlerinin olacağını kaydeden Prof.Dr. Mustafa Öztürk, bunun bedelini ise halkın ödeyeceğine dikkati çekti. "Yağmur suyu akışı yönü ile uyumlu olmayan ve yağmur suyu hasadı yapılmayan şehirlerde sel felaketi her zaman olur, maliyetide çok pahalı olur ve bedelini halk öder. İklim değişikliğinin etkisiyle daha sık ve şiddetli anormallikler artacaktır." diyen Öztürk, yağmur hasadının yanı sıra sel felaketlerini önlemek için ağaçlandırma yapılmasının şart olduğunu vurgulayarak, "Şehirlerde ağaçlar, bir şehrin sıcaklığını 9 C kadar düşürebilir. Ağaçların kökleri yağmur suyunun toprağa sızmasına yardımcı olur ve yaprakları kirletici parçacıkları yakalar ve gürültüyü azaltır. Sel felaketi oluşmasını önlemek için ağaçlandırma şart" diye konuştu.YAĞMUR BAHÇELERİ ve FİLE SİSTEMİ YAPILMALI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı ve 23.Dönem Hatay Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Öztürk, yağmur sularının sele dönüşmemesi için şehirlerde yağmur bahçeleri ve bioswales yapılması gerektiğini de dile getirdi. Öztürk, atıksu terfi merkezlerine de kanalları tıkayacak atıkların önüne geçilmesi için file sisteminin uygulanması gerektiğine dikkati çekti.
Kaynak:SamsunKentHaber.com.trYAĞMUR SUYU HASADI NASIL YAPILIR?
Yağmur depoları, yağmurun yer üstüne ya da yer altına yerleştirilen hazne veya sarnıçlara depolanması şeklinde tarih boyunca uygulanan bir yağmur suyu hasadı yöntemidir. Bu sayede depolanan su, evde, bahçede, tarım arazilerinde ihtiyaca göre kullanılmak üzere saklanır.YAĞMUR BAHÇESİ NEDİR?
Yağmur bahçesi, su geçişine izin vermeyen çatılar, asfalt ve beton yollar, kaldırımlar ve diğer sert yüzeylerden yağmursuyu akışını toplayan, absorbe eden ve filtreleyen düzenlenmiş bir alandır.
Vallahi bravo sayın bakanım 21 yıldır kimse düşünemedi sen nasıl buldun reusu söyleyelim sana bir tane madalya taksin 15 sene @YusufZiyaYilmaz bulamadı sonra sayın @Mustafa Demir geldi bulamadı sen nasıl bir zekisin ????????????