Türkiye pahalı algısı yaratanlar, en büyük kötülüğü ülke turizmine yaptılar!
Türkiye'ye gelen turist sayılarından haberi olmayanların sektörde ne işi var?
Ortadoğu ülkelerinden zaten yoğun turist gelmiyordu! 1990 ile 2000 yılları arasında Körfez ülkelerinden ve Ortadoğu ülkelerinden, ülkemize 450 bin civarında Arap turist geliyordu. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında İstanbul, Bursa, Yalova, Bolu ekseninde bir tatil programları olurdu. Tarabya ve Sarıyer onların en çok tercih ettikleri lokasyonlar olmuştur.
Arapların en çok gayrimenkul yatırımı yaptıkları il Bursa ve Yalova'dır. Türkiye'deki, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 2002 yılından sonra siyasi dönüşüm ve ekonomik rafahı gören Arap turistlerin gelişinde 2009 yılına kadar, yüzde 30'luk bir artış görünsede, Arap turistlerin ülkemize yoğun olarak gelmelerinin nedenine hep birlikte bir göz atalım. Arap turistlerin Türkiye'ye yoğun taleplerinin en önemli faktörlerinden biri, başta Lübnan ve Araplar'ın Paris diye nitelendirdikleri Beyrut'taki terör olayları, siyasi, ekonomik istikrarsızlık Lübnan turizmine büyük darbe vurmuş, Araplar'ın tecihleri Mısır ve Suriye olmuştur.
Arapların bu ülkelere olan sempatileri ve tercihleri kısa sürmüş, Mısır ve Suriye'deki siyasi istikrarsızlıkla birlikte iç savaş sonrası, Arap turistlerin tercihleri başta Amerika, Avrupa ve Dubai olmuştur; Amerika ve Avrupayı tercih eden Araplar'a pasaport girişlerinde aileleri ile birlikte maruz kaldıkları ırkçılık damga vurmuş, özellikle bayanlara üst aramalarını erkek polislerin yapması Araplar'da infial yaratmıştır. Bu dönemlerde Araplar'a yakınlık gösteren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, özellikle Davos zirvesinde İsarail'e 'One Munite' diyerek posta koyması Arap ve Müslüman coğrafyasında halk tarafından kahraman ilan edilmesine neden olmuştur.
Arap turistlerin Dubai'den gelen yüksek fahiş otel fiyatları sonrası, 2011 ile 2018 yıllarına kadar, tatil ve yatırım tercihleri Türkiye olmuştur. Arap turistlerin seyahat acentaları vasıtası ile almış oldukları tur paket tercihleri Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'e talepleri bu dönemde tavan yapmıştır.
2020 yılında yaşanan pandemi dönemini söylemeye gerek duymadan, 2022 yılında yine Arapların en çok tercih ettikleri ülke Türkiye olmuştur. Peki şimdi neden istediğimiz rakamları alamıyoruz?
Mısır'daki siyasi dönüşüm sonrası askeri yönetimin Sisi ile birlikte getirmiş olduğu istikrar, ülkedeki güvenlik refahı ekonomiye de yansıdıktan sonra, zaten Arap turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında Mısır geliyordu. 2023 yılında Arap turistlerin en çok tercih ettikleri ülkelerin başında Mısır gelirken, Avrupa'nın bazı ülkeleri de Arap turistler için cazip imkanlar sağlayınca, Türkiye'ye gelişler yavaşladı ve eski rakamlara dönmeye başladı. Ortadoğu coğrafyasında Mısır'dan sonra Suriye'nin de normale dönüşü, Türkiye'ye emanet gelen Arap turistlerin tercihlerinin değişmesine neden oldu. Yoğun Arap turisti gören, fakat turizmci olmayıp farklı sektörlerden turizm sektörüne giriş yapanlar eski yıllara nazaran Arap turistlerin gelmediğini görünce, 'otel ve restaurant fiyalarının yüksek olmasından kaynaklanıyor' diyerek suçlu aramaya başladılar.
Hal böyle olunca Bodrum'daki lahmacun fiyatını, Uzungöl'deki bungalov fiyatlarını ve münferit olaylarda darp edilen Arap turisti gerekçe göstererek esas darbeyi sektöre vurdular. Turizm sezonlarında dünyanın her ülkesinde fiyatlar yüzde otuz artar, bu yıllardır böyledir.
Mekke de hac zamanında fiyatlar yüzde beşyüz artarken ses çıkarmayanlar hac sezonda 100 dolarlık oda fiyatı, 130 dolar olunca mı ses çıkarmaya başladı? Arap turistler an itibariyle geliyor, fakat gelişleri seyahat acentaları üzerinden değilde, online uygulamalardan rezervasyonlar şeklinde oluyor.
Burada seyahat acentalarını neden tercih etmediklerini ve online sitelere karşı TÜRSAB ın seyahat acentalarını koruyacak bir sistem, yazılım geliştirip geliştirmediğini sorgulamak lazım diye düşünüyorum. Türkiye ye giriş yapan turistlerin yüzde 85'i online kanallardan konaklama ve ulaşım hizmetlerini yaparak tatillerini geçiriyor. Seyahat acenteleri bu konuda yalnız ve sahispiz bırakılmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı acilen 1618 sayılı seyahat acentaları kanunu kapsamındaki revizeyi yapıp seyahat acentalarına yeni turizm pazarı açma imkanı sağlamalıdır.
Turistler neden gelmiyor demek yerine nasıl getirebiliriz diye projeler üretmek gerekir. Saygılarımla
Niteliksiz, cahil bir kitle Arap turistler. Biz zaten kendi içimizdeki cehaletten çekerken dışarıdan cehalet ithal etmenin ne anlamı var? GELMESİNLER! Güzelim Trabzon beton yığınına döndü, o doğanın, güzelliğin içinde beton zihniyetli 4 karılı adamları görmek zorunda mıyız? Zaten hepsi ucuzcu ve kaliteden anlamayan bir kitle ayrıca pisler. İstanbul'da AVMlere giden Arap turistler zaten batılı markaların mağazalarından alışveriş yapıyorlar. Bizim esnafımız, lokantalarımız onlara hizmet etmeye çalışmaktan kendi öz benliklerini unuttular, sonucunda bir şey kazandıkları da yok ayrıca. Arap geleceğine, kültürlü Uzak Doğulu turist gelsin. Kimse Avrupalıya meraklı değil ama zır cahil, pis, görgüsüz Arapları görmekten de bıktık, bari Samsun düzgün kalsın. İstanbul ve Trabzon'un içine ettiler. Türk milleti Arapları istemiyor, anlayın artık bunu. AKP'ye oy veren kitlenin büyük çoğunluğu bile Arapları sevmiyor.
OKA her sene yüksek bütçe ayırıp Arap turistleri Samsun’u gezdirip duruyor. Sonuç ne biliyor musunuz sadece bedavaya konaklayan, gezen tozan Arap acenteleri topluluğu. Bir kez dahi alış veriş yapmıyorlar üstelik anca bedavaya yiyip içiyorlar başka bir şey yok. Ayıptır yazıktır günahtır bu yazdıklarınız. Samsun’da aradıkları lüks yok. Sheraton’u bile beğenmiyorlar. Gezilecek yerlerde tesis de yok. Anca yazıyorsunuz. Elin Arap’ına gezi peşkeş çekileceğine daha Samsun’da bir müze gezememiş çocuklar var köylerde. Yine bomboş fikirler ve düşünceler. Turizm namına lüks betonlarla Trabzon gibi olmaya gerek yok. Orman yangınıyla başlayan otelle biten hikayelere de lüzum yok. Samsun zaten kendi başına bir merkez. İsteyen gelsin istemeyenin canı cehenneme.