Öncelikle sağlık sorunum nedeniyle yazılarımı düzenli aralıklarla yazamayacağım için affınıza sığınıyorum.
Semavi dinler, 'Papaza evlilik, imama şarap yasak' diye bildirir!
İmama dört hatunla evlenmeyi uygun görmesinden beslenen, günümüz dindarlarının ve fikir sahiplerinin işlerine akıl sır erdirip, çıkamadım bir türlü işin içinden..!
Benzer konu ve durumları ekonomik gücü, siyasi nüfuzu olan şahısların, hakim oldukları yerleşkelerde (şehir, kent, kasaba vs.) istedikleri gibi hareket ettiklerini ve dahi mülki amirleri bu sayede etkilemekte olduklarını üzülerek buradan siz okurlarıma hatırlatmak istiyorum.
Anadolu’nun ilk ilaç fabrikasının Samsun'da kurulduğunu bu kentte yaşayan Samsunluların büyük çoğunluğunun ve sektör temsilcilerinin, kısaca Türk iş dünyasının iyi bildiğini söylememe bile gerek yok!
Söz konusu o fabrika, benim büyüdüğüm mahallede üretimine hala devam ediyor. Ben yaşça ve bilgi anlamında büyüdüm, yarım akıl ve asırlık oldum; fakat söz konusu fabrika konum itibariyle bir asr'a yaklaştı, ama akl-ı selim hareket edemediğini üzülerek ifade etmek isterim.
Arpa boyu ilerleyemedi, uzun süredir yönetim kurulu baskani Ali Arpacıoğlu beye ulaşmaya çalışıyorum ama ne mümkün! Olduğu yerde sayıyor olmasından açıkçası rahatsız olduğum için, konuşmak ve ne olduğunu anlamak istiyorum.
Fabrikanın eski yönetimiyle ikili ilişkilerim, bir zamanlar çok iyiydi. Bu kişilere ulaşsamda, onlara bile bilgi verilmeyince, nereden bilsinler adamlar, benim gibi bihaberler olup bitenden...
Soru açık; "Samsun ve ülke ekonomisine yön verebilecek kapasiteye sahip bir kuruluş neden büyüyemedi?
Neden büyüyemiyor ya da büyümek mi istemiyorlar?
Kısmen bilgi aldım ve bunu siz okurlarıma, aktarmayı bir görev sayıyorum ve bu sebeple olan biteni olduğu gibi yazacağım; Olur da eksik ya da fazlam olursa onları da buradan, yazmak boynumun borcu olsun!
Samsun'a 2010 yılında bir ihtisas organize sanayi bölgesi inşaat edilmişti.
‘Gıda OSB'de ilaç sanayinin ne işi var?’ diyebilirsiniz, dönemin TSO başkanının yoğun çabaları sonucu arsa tahsisi yapılmış, iyi de olmuştu...
Gel zaman git zaman ‘Adeka ilaç Sanayi A.Ş’ Gıda Organize Sanayi Bölgesinde, kendisine ait 37 bin metrekarelik arazinin büyük bir bölümüne, kapalı üretim alanı inşaatını bitiriyor, fakat bir türlü yeni yerinde üretime geçemiyordu!
Makina teçhizatını bir türlü yeni yerine taşımadığını gören şehir yoneticileri firma sahibini haklı olarak uyarıyordu! Belki her uyarıda geçerli bir mazeret ve süre kazanılıyordu.
Fakat işin bir diğer tarafı daha vardı. Ama öncesinde bu araziye gönlünü kaptıran komşu fabrika sahibi var ki, Adeka’nın ağır hareket etmesi onun işine geliyordu. İşin içine valilik giriyor, arazinin tahsisi iptale kadar gidiyor, anlayacağınız iş mahkemeye kadar yansıyor ve malum sonuç çıkıyordu! Mahkeme tahsisi iptal edince arazi ve bina yakın bir tarihte ihaleye çıkacak.
İhale sonucunu kestirmek zor; Adeka İlaç Sanayi A.Ş'nin yöneticisi Arpacıoğlu'na mı, yoksa Buğdaycıoğlu'na mı yarar bilinmez ama Samsun'un maddi manevi açıdan kaybı büyük olacağı kesin görülüyor! İhaleye uluslararası bir ilaç şirketinin de katılacağı söyleniyor...
Demem o'ki; Samsun'un hak ettiği biçimde iyi yönetilemediğine dikkatinizi çekmek istiyorum. Anadolu’nun ilk ilaç fabrikası olması özelliğini taşıyan bir fabrika Samsun’dan tası tarağı toplayıp gidenlerin, ilki olmayacak elbette. Siz şehrin ekonomisine yön verdiğini zanneden, tek işleri ise koltuklarını sıcak tutmaktan başka icraatı olmayan zat-ı muhteremler, hiç mi rahatsız olmuyorsunuz bu durumlardan?
Siz! Tanrı olmayı meslek mi zannediyorsunuz? Yaratıcılığınızı dağıtmak, kayırmak yerine, maddi ve manevi duygular üzere geliştirseniz fena mı olur?!
Şimdilik bu kadar, okuma zahmetinde bulunduğunuz ve sabrınız için teşekkür ediyor, bu ve benzer konuları aktarmaya devam edeceğime söz veriyorum.
Sağlıcakla kalın.
Adam büyümek istemiyorsa kime ne, o kadar meraklıysan sen bi fabrika kur.
Size katılıyorum. Adeka gibi bir firmanın osb deki avantajını kaçırmasını anlak mümkün değil.