Samsun’a günübirlik veya birkaç günlüğüne gelen yerli yabancı turistlerin uğrak yeriydi İstiklal Caddesi... Nam-ı diğer ‘Çiftlik’ yani...
Samsun'un Çiftlik caddesi, bacasız sanayinin sosyo-ekonomik ve kültürel yüzüydü aslında! Belki de ülkenin en uzun, üstü açık alışveriş merkeziydi bir zamanlar!..
Bebeklerini 40 gün dışarı çıkarmayan anne ve babalar, 41'inci gün Çiftlik caddesine '41'kere Maşallah' almaya, yani eş dostlarını görmek için çıkarlardı..
Samsun'un istikbali, İstiklal Caddesinden-Çiftlik geçerdi desek yanlış olmaz sanırım! Çünkü Samsun'un en önemli okulları onun etrafında kuruluydu. Öğrenci yoğunluğu, ticaret ve kültür hayatına büyük etki ederdi. Ve ayrıca Çiftlik sevgililerin de buluştukları mekanlarla 7/24 yaşayan yerleşim merkeziydi. Çiftlik Caddesi, Milli Fuar alanı arası 2 dakikalık mesafedeydi. Samsun’un nüfusu da ilçeleriyle birlikte dörtyüz bin civarındaydı, 80'li 90'lı yıllarda...
İstiklal-Çiftlik caddesi siyasilerin burayı yap-boz maketi haline dönüştürmeye başladıkları yıllardan, günümüze kadar direndi direndi ama pes etmediğini keşke söyleyebilsem..!
Herkes tası tarağı toplayıp gitti... Dönerler mi?..
Evet(!) Eskiden kalma bir kaç et/tavuk dönerci haricinde bir de et lokantası ayakta kalanlarımızdan! Samsun her ne kadar butik bir şehir görünümünde olsa da, Kurtuluş meşalesinin yakıldığı şehir olması hasebiyle sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan ülkemizin bir kaç Metropol şehirinden biridir.
Her kesime, yani bütçeye hitap eden bir anlayışla hareket ederdi caddenin esnafları; Ahilik kültürüne zarar verdiğini düşündüğüm "Ne alırsan 1 lira" satış yerlerinin, şüphe bile etmeden, caddeyi ‘katlettiklerini’ direkt söylerim..!
Samsun milletvekili Sayın Yusuf Ziya Yılmaz'ı tanımayanımız yoktur; Şimdilerde tüm Türkiye’nin tanıdığı bir kişi oldu malum. Ara vermeden üç dönem Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı; İyi bir Samsunludur. Siz de öyle bilirsiniz değil mi?
O, özellikle İstiklal cadesiyle yakından ilgiliydi. Caddeyi koruduğunu ya da korumaya çalıştığını söyleyebilirim. Caddenin ömrünü uzatacak bir çok hamlede bulundu. Cadde üstü binaların dış cephe revizyonunu gerçekleştirdi.
'Şehrimin nostaljik tek AVM'si Çiftlik Caddesi' demesine rağmen o da milenyum çağı AVM'lerinin cazibesine dayanamadı. Cadde esnafının talep ve önerilerini, palyatif çözümlerle (araç trafiğine aç-kapa) halletti. Esnafın gönüllerini belki kırmadı ama kırmamakla yetindi ve yetindirdi, cadde üstü ve arasındaki esnaf ve de mahalle sakinlerine. (!)
Sonuç, yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki bacasız sanayilerimizden biri olan Çiftlik caddesini, herkesin malumu; Mezopotamyanın milenyum savaşından kaçan komşu ülke halklarınca, "İstiklal'imizin istila edilmek üzere" olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Eksiğim veya yanlışım varsa, doğrusunu dinleyip öğrenmeye ve yine buradan yazmaya hazırım...
Sayın Yusuf Ziya Yılmaz Başkanım: Hâla bu şehrin geleceğini şekillendirecek belli bir birikime ve siyasi güce sahip olduğunuzu çok iyi biliyoruz. Şehr-i Samsun’u yıllarca üst akıl ve partiler üstü siyasetçi anlayışıyla yönetmeyi başardınız ama insan yetiştiremediğinizi görmenin, benim için çok üzücü olduğunu söylemek isterim!..
Üst akıl olmayınca alt akıl akıl mıdır? Şunu da bilmenizi isterim; rüzgar estiğinde dahi kolaylıkla hastalanan savunmasız, bırakın koşmayı yürümekte bile zorlanan yaşlı bir kent görünümündedir artık Samsun!
Bir sonraki yazı konumuz: Samsun ekonomisinin kalbinin attığı bacalı bacasız sanayi ilçesi Tekkeköy...
Kalın sağlıcakla
Şimdi evet avmler bitirdi birde ama çığlık caddesi İstanbul taksim gibiydi fakat onlar fiyatları çok abarttı meydanda çay ocağında çay 2 tl iken ciflikde 7 tl İdi
Biraz nostalji'k ve duygu dolu bi yazı olmuş..ben şimdi Samsun'da yaşasaydım ve Samsun kenthaber de yazsaydım aynı yazıyı Mecidiye için başka türlü yazardım..zira ben Samsun'dan ayrılırken çiftlik caddesi okdğum meekez ortaokulunun devamındaki ana cadde idi..41 kerre maşallah çektirmek için çocukların kırkı dolduğunda götürülen piyasa yeri değil idi... Neyse kapatılan caddelere alıştığımız zaman yeniden trafike açılırlarsa insan üzülüyor;üzülür yani..çiftlikte gençliğini yaşayan nesil adına üzüldüm...
Avm'ler bitirdi caddeyi düzgün mağaza yok marka olarak dönerci telefoncu dan geçilmiyor
İstiklal (çiftlik) caddesinin sorunu kurumsal firmaların caddeden çekilmesiyle başlamıştır. Caddede alışveriş kültürü kıyafet, ayakkabı gibi satış mağazalarının kapanmasıyla yok olmuştur, kapanmasının nedenide aylarca avm yapılacak diye çiftlik caddesinin tadilatta kalmasıdır. Bu süreçte tüm esnaf mağdur oldu. Üstüne yabancı işgaliyle mum dikilmiştir. Çiftlik caddesinin tekrar eski günlerine dönmesi için markalara cazip hale getirilmelidir. Örnek Ankara 7. cadde yeni caddeler avmler olmasına rağmen cazibesini hiç kaybetmedi.
yaşlı döküntü şehirmi görmek istiyorsun izmir dökülüyor trabzon dökülüyor çok abartmışsınız malum plaza kültürü son yılların trendi e artık ora revacta direk çiftlik cd etkiledi sahil kafeler oraya yerleştı çok da güzel oldu ferah mis gibi deniz havası e beton ormanındami otursun insanlar ee internet o da ticaretin merkezine oturdu değişim büyük teknolojinin gelişmesi ile hiçbirşey eskisi gibi olmayacak bu cd kurtarma çabasını birtürlü anlamış değilim hersey kendi dengesinde mecraağını bulur taşıma suyla değirmen çevrilmez!
Şehirler, insanlar gibidir.zamanla; şehirde yaşlanır.kalabalıklaşır. artan nüfus,yeni icad ve teknolojik gelişmeler, yeni düzenlemeleri,yeni yapılanma zarureti doğurur. Bu herzaman ve her yerde böyledir.sen nasıl 50 yıl öncesini arıyorsan ,bugün yaşayanlarda 50 yıl sonra bugünkü samsunu arayacak.
gunlerce aynı seylerı ızah edıp yazmaya calıstım.ısıklandırmanın altına yazdım.ne yaparsanız yapın cıftlık caddesı bıtmıstır.gerek avm kulturu gerek se gocmenler gerekse trafık cılesı cıftılıgı bıtırmıstır
yine saçmalıklarla dolu bir yazı.Neyi nereye bağlayacağını şaşırmış Recep Bey.Değişen teknoloji ve hayat şartlarında tabi ki bazı alışkanlıkların değişmesi de doğaldır.Samsun eski Samsun değil,avm kültürü değişti gençlik değişti ama RECEP SÖYLEMEZ DEĞİŞMEDİ.